الگوی تغذیه سالم درماه مبارک رمضان
ماه رمضان ماه تمرین پرهیزگاری برای نزدیکترشدن به خداست گرچه پرهیزازخوردن وآشامیدن برای زمانی بیش از۱۶ ساعت درخردادماه برای بسیاری ازروزهداران مفهومی جزعمل کردن به یکی از واجبات دینی ندارد، اما نباید فراموش کنیم که اصل اساسی روزهداری، جدا ازجنبه معنوی آن برحفظ سلامت استواراست.
ماه رمضان ماه تمرین پرهیزگاری برای نزدیکترشدن به خداست گرچه پرهیزازخوردن وآشامیدن برای زمانی بیش از۱۶ ساعت درخردادماه برای بسیاری ازروزهداران مفهومی جزعمل کردن به یکی از واجبات دینی ندارد، اما نباید فراموش کنیم که اصل اساسی روزهداری، جدا ازجنبه معنوی آن برحفظ سلامت استواراست. به بیان دیگر، انجام این فریضه نباید به معنای بیتوجهی به حفظ ورعایت اصول سلامت باشد. برخی درماه رمضان، اضافه وزن پیدا میکنند و برخی لاغرمیشوند که البته دربسیاری موارد این لاغری موقت است و بعد ازماه رمضان جبران میشود روزه داری نباید وقفهای دررعایت الگوی تغذیهای سالم ایجاد کند بلکه دراین ماه باید اصول درست تغذیهای وداشتن یک برنامه تحرک مثلاحدود ۴۵ دقیقه تا یک ساعت پیادهروی روزانه رعایت شود. بنابراین رعایت الگوی غذایی صحیح برای حفظ سلامت بسیارمهم می باشد دراین راستا یک الگوی غذایی عمومی درماه مبارک رمضان ارایه میگردد.
افطار:
ابتدا با چای کمرنگ، آب جوش یا شیرگرم با خرما یا کشمش روزه خود را باز کنید سپس یکی ازغذاهای زیر پیشنهاد میشود: انواع نان سبوسدارو پنیرهمراه با سبزی یا گوجه فرنگی یا گردو، فرنی یا شیربرنج، انواع کوکوو شامی، شله زرد
شام:
با فاصله 2 ساعت بعد ازافطار، یکی ازغذاهای زیررا انتخاب کنید:
سوپ ساده و کم چرب، آش با حبوبات کم، حلیم (بدون روغن)، خوراک لوبیا، عدسی، خوراک سبزیجات با کمی نان سبوسدارو تیره به همراه ماست و خیاروسبزی خوردن یا سالاد کاهوودوغ.
بلافاصله بعد ازشام ازمصرف چای خودداری کنید، چون جذب آهن را کاهش میدهد. مرکبات ومیوه ها بهتراست به عنوان دسر بعد ازشام استفاده شوند بهتراست ازمیوه ها، مخصوصا آنهایی که دارای مقادیربالای ویتامین C هستند، استفاده کنید، زیرا جذب آهن را در بدن افزایش داده ودرسوخت وساز طبیعی بدن وتولید برخی ازهورمونها نقش ویژه ای دارند.
- تا پایان شب و هنگام خواب، تا حدی که میل دارید از میوه ها و سبزیها و آب و سایرنوشیدنیها استفاده کنید.
سحری:
وعده سحری بهتراست مثل وعده ناهارباشد وغذای اصلی دراین وعده صرف شود.
- انواع چلوخورشت وپلوهای مخلوط با حبوبات وسبزیجات (عدس پلو، لوبیاپلو، سبزی پلو ) به همراه مقداراندکی مرغ، ماهی یا گوشت (مصرف زیاد مواد پروتئینی درسحرسبب تشنگی درساعات اولیه روزمیشود) وسبزیهای تازه مثل سبزی خوردن یا سالاد کاهو وماست برای این وعده مناسب است. لازم به ذکر است که ازمصرف بیش ازحد سالاد خودداری شود.
- بلافاصله بعد ازاتمام سحری ازنوشیدن چای پررنگ اجتناب کنید، زیرا هم جذب آهن را کاهش میدهد وهم مصرف زیاد چای درسحرباعث افزایش دفع ادرارودفع مواد معدنی مورد نیاز بدن وبروز تشنگی درطول روزمیشود.
مسعود رمضانی پور- فوق لیسانس علوم تغذیه
نظر دهید