توصیه های تغذیه ای برای ارتقاء سلامت در زمستان
فصل سرما و کاهش دمای هوا موجب شیوع بیماریهایی مانند سرماخوردگی، آلرژی فصلی و افسردگی می شود اما با کمی دقت در عادات تغذیه ای و رعایت توصیه های غذایی ساده میتوان از تمام بیماریهای این فصل در امان ماند. رژیم غذایی در فصل های مختلف سال تغییر چندانی نمی کند اما به طور کلی، افراد باید برای دریافت تمام 50 ماده مغذی مورد نیازبدن، در همه فصول 4 گروه غذایی اصلی یعنی (لبنیات – گوشت وتخم مرغ وحبوبات- نان و برنج و ماکارونی- میوه وسبزی ) را به طور متناسب و کافی به اضافه آب و مایعات کافی دریافت نمایند.
فصل سرما و کاهش دمای هوا موجب شیوع بیماریهایی مانند سرماخوردگی، آلرژی فصلی و افسردگی می شود اما با کمی دقت در عادات تغذیه ای و رعایت توصیه های غذایی ساده میتوان از تمام بیماریهای این فصل در امان ماند. رژیم غذایی در فصل های مختلف سال تغییر چندانی نمی کند اما به طور کلی، افراد باید برای دریافت تمام 50 ماده مغذی مورد نیازبدن، در همه فصول 4 گروه غذایی اصلی یعنی (لبنیات – گوشت وتخم مرغ وحبوبات- نان و برنج و ماکارونی- میوه وسبزی ) را به طور متناسب و کافی به اضافه آب و مایعات کافی دریافت نمایند. در فصل سرما مصرف خوراکی هایی که بتواند سیستم ایمنی را تقویت کند اهمیت بیشتری دارد. وقتی در معرض سرما قرار می گیریم، مژک های مجاری تنفسی مان کارایی خود را تا حدی از دست می دهند و با قرارگرفتن در معرض عوامل میکروبی نمی توانند مقاومت بالایی نشان دهند و آنها را دفع کنند. از سوی دیگر، چون درفصل های سرد معمولا در فضا های بسته قرار داریم اگر فردی مبتلا به آلودگی میکروبی یا ویروسی باشد به سرعت به آن مبتلا می شویم، پس تقویت سیستم ایمنی در این فصل اهمیت بالایی دارد. از جمله مواد غذایی که سیستم ایمنی مان را تقویت می کنند، می توان به میوه و سبزیجات تازه (به ویژه مرکباتی مثل لیموشیرین، پرتقال، کیوی و گوجه فرنگی) به دلیل داشتن ویتامین C، ماهی به دلیل داشتن امگا ۳ و گوشت و حبوبات به دلیل داشتن روی اشاره کرد.
در فصول سرد سال، افراد میل کمتری به نوشیدن آب یا مایعات خنک دارند و میزان مصرف نوشیدنی های گرم مثل چای، قهوه و شیر بیشتر می شود. برخی نوشیدنی ها در عین اینکه میزان آب بدن را بالا می برند، دفع آب بدن را هم زیاد می کنند مثل چای غلیظ، قهوه یا نوشیدنی های کولادارکه جزو نوشیدنی هایی هستند که در این فصول چندان توصیه نمی شوند و به جای آن بهتر است چای کمرنگ وآب آشامیدنی حدود 1.5 لیتر روزانه مصرف شود.
مساله ای دیگرکه باید به آن توجه کرد اینکه زمستان برای کسانی که بیشتر در معرض سرما هستند نیاز به انرژی را افزایش می دهد اما در شرایط فعلی که برای اغلب افراد در خانه و محل کار با دمای محیط مناسب می باشند، نیاز به کالری افزایش پیدا نمی کند و افراد احتیاجی به مصرف خوراکی های پرکالری ندارند چون مصرف این خوراکی ها فقط باعث چاقی و اضافه وزن و درنهایت افزایش ابتلا به بیماریهای مزمن از جمله قلبی وعروقی، کبدی، فشار خون بالا و سکته و....می شوند.
همچنین درفصل سرما پوست صورت و بدن آسیب می بیند، بنابراین برای حفظ سلامت ورطوبت پوست، توصیه می شود ماهی های سرشار از اسید های چرب ضروری مثل ماهی سالمون و سفید و کفال که خاصیت ضدالتهابی دارند استفاده شود زیرا این امر پوست صورت را نسبت به هوای سرد و خشک محافظت می کند. همچنین مصرف ویتامین هایC ، E وA، از مهم ترین موادی هستند که برای سلامت پوست مفیدند. بهترین روش برای دریافت این ویتامینها مصرف مرکبات و سبزی های زرد و نارنجی مانند هویج، انبه، فلفل دلمه ای زرد و نارنجی وقرمز وروغن های گیاهی و مغزدانه های روغنی وآجیل است. این گروه مواد غذایی حاوی مواد مغذی مفید برای سلامت پوست می باشند و برای به دست آوردن نتیجه بهتر، لازم است روزی ۲ وعده از این مواد غذایی را مصرف کنید. همچنین انواع کلم که در زمستان فراوان هستند، مانند کلم پیچ و کلم بروکلی، کدو حلوایی وآووکادو شفادهندههای طبیعت برای پوست ما هستند. این مواد به دلیل آنتیاکسیدان فراوانی که دارند، مانع از چروک و پیری پوست میشوند.
لازم به ذکر است اگر احساس خستگی و افسردگی مفرط می کنید به مصرف منیزیم بپردازید زیرا خوراکی های حاوی منیزیم برای رفع افسردگی و خستگی مناسبند. بهترین مواد غذایی که سرشار از منیزیم هستند عبارتند از سبزی هایی مانند اسفناج، گوجه فرنگی، مغز بادام، فندق، تخمه کدو، موز، انجیر خشک، غلات سبوس دار و البته مکمل های دارویی نیز می توانند مفید باشند. علاوه براین مصرف پروتئین را افزایش دهید مصرف پروتئین می تواند شما را از حالت افسردگی و خواب آلودگی در فصل زمستان دور نگه دارد پس در وعده صبحانه خود خوراکی هایی که دارای مقادیر قابل توجهی از پروتئین هستند را بگنجانید. از خوراکی های حاوی پروتئین می توان به مواردی مانند آجیل ها، دانه های روغنی، تخم مرغ و پنیر اشاره کردکه باید به اندازه مصرف کرد چون دارای کالری بالا هستند.
مسعود رمضانی پور- کارشناس ارشد علوم تغذیه
اداره نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی گیلان
انتهای پیام/
نظر دهید