مصاحبه دکتر سرودی در ارتباط با پایش و ارزیابی محصولات غذایی و دارویی در تحقق سلامت و ارتقا کیفیت و ایمنی محصولات
دکترفیروز سرودی معاون غذاو دارو دانشگاه علوم پزشکی گیلان : پایش و ارزیابی محصولات غذایی و دارویی از اهمیت زیادی برخوردار بوده و در واقع یکی از ابزارهای مهم تحقق سلامت و ارتقا کیفیت و ایمنی محصولات بشمار میآید...
آقای دکتر حوزه فعالیت های معاونت غذاو دارو در چه زمینه هایی می باشد ؟
معاونت غذاو دارو دانشگاه با هدف ارتقاء سطح سلامت جامعه ، براساس سیاست ها و برنامه های راهبردی و اجرایی برنامه پنجم توسعه، نقشه جامع نظام سلامت و سند چشم انداز در زمینه غذاو دارو عملکردهای متفاوتی دارد. فعالیت های معاونت در حوزه دارو شامل پایش، رسیدگی و نظارت بر داروخانه های تحت پوشش و شرکتهای توزیع کننده پخش دارو ، وضعیت ارائه خدمات دارویی دربیمارستا نها و مراکز بهداشتی درمانی ، تامین و توزیع داروهای بیماران خاص به ویژه بیماران مبتلا به MS،مراکز ترک اعتیاد و بیمارستان ها به منظور بررسی وضعیت موجودی و مصرف داروهای مخدر،رسیدگی به شکایات ،کنترل کیفی نمونه های ارسالی از همه مراکز بهداشت، بیمارستان ها، قوه قضائیه تحت پوشش ، صدور حواله یا مجوز و پروانه ، گشایش و ترخیص مواد اولیه و فرایند شده وارداتی اقلام دارویی ، صدور پروانه های تاسیس و مسئول فنی داروخانه ، پروانه بهره برداری ، پروانه ساخت ، صدور گواهی بهداشت اقلام دارویی و... بوده و از جمله ی فعالیت ها در حوزه غذا نیز می توان به صدور پروانه های بهداشتی مانند پروانه های ساخت ، بهره برداری و مسئول فنی ، ترخیص مواد اولیه غذایی و آرایشی و بهداشتی ، ترخیص اقلام فرآینده شده ، صدور گواهی بهداشت ، نظارت بر کارخانجات تولیدی مواد غذایی ، آرایشی و بهداشتی ، نظارت بر شرکت های پخش آرایشی و بهداشتی ،رسیدگی به شکایات ، اطلاع رسانی و... اشاره نمود.
نظارت معاونت غذاو دارو بر عملکرد داروخانه ها ، شرکت های دارویی و غذایی چگونه می باشد ؟
اداره دارو معاونت غذا و دارو با تمدید اعتبار پروانه داروخانهها و مسئولین فنی که بر اساس پایش و ارزیابی داروخانهها صورت میپذیرد، زمینه نظارت بر داروخانهها را فراهم میکند. تعداد و چگونگی انجام بازرسیها بستگی به نوع فعالیت یک داروخانه، نوع برخورد با بیماران، میزان شکایات مردمی و به طور کلی نحوه عملکرد داروخانهها دارد. هر چقدر نحوه عملکرد بهتر باشد، حجم بازرسیها کاهش مییابد کلیه بازرسیها به این منظور انجام میشود که بستری را در داروخانهها فراهم کنیم تا بتوانند تامینکننده سلامت مردم باشند. اداره نظارت بر مواد غذایی و بهداشتی معاونت نیز با بازرسی های منظم ، نظارت بر تولید و مواد اولیه بکاربرده شده ، پایش میزان رعایت ضوابط سازمان غذاو دارو ، نمونه برداری از محصولات تولیدی و آزمون آنها سعی در افزایش سطح ایمنی مواد غذایی و کیفیت محصولات تولیدی داشته و درکنار این امور با آموزش مداوم کارشناسان و مسئولین فنی واحدهای تولیدی آنها را با مسائل علمی روز آشنا نموده تا کنترل بهتری بر نوع و کیفیت محصولات داشته باشند.
نحوه برخورد معاونت غذا ودارو با واحدهای متخلف غذایی و دارویی چگونه می باشد؟
واحدهای تولیدی که بر خلاف قوانین و ضوابط وزارت بهداشت ،درمان و آموزش پزشکی عمل کنند طبق دارویی ، قوانین مواد خوردنی ، آشامیدنی و آرایشی و بهداشتی به مراجع قانونی ( کمیسیون ماده 11 ، تعزیرات و محاکمه عمومی ) معرفی می گردند.
لطفا در مورد سامانه مدیریت کمبودهای دارویی و نحوه استفاده از آن توضیح دهید.
باتوجه به ضرورت ارائه اطلاعات روزآمد و سریع به مصرف کنندگان دارو در جهت یافتن داروهایی که به صورت مقطعی دچار کمبود می شوند و با هدف کاهش سرگردانی بیماران و مراجعین و همچنین کاهش سفرهای درون و برون شهری، درحال حاضر سامانه یکپارچه اطلاع رسانی داروها به نشانی www.samandaru.ir وwww.samandaru.com راه اندازی شده است.سامانه مذکور این قابلیت را دارد که پس از عضویت داروخانه ها در سیستم مذکور موسس داروخانه فهرست داروهایی را که می خواهد مصرف کننده از وجود آن ها در داروخانه مطلع شود ثبت می نماید.
متقاضیان دارو نیز پس از مراجعه به داروخانه های سطح شهر و حصول اطمینان از کمیاب بودن داروی مورد نیاز می توانند پس از پرسیدن نام صحیح داروهایی که در لیست دارویی کشور ثبت شده از مسئول فنی داروخانه و با مراجعه به پایگاه مذکور و یا ارسال پیامک حاوی نام داروی مورد نیازشان به شماره 201490 کمبود دارو را اعلام کنند تا از طریق این سامانه، آدرس داروخانه ای که داروی مورد نیاز در آن موجود است، به آنها اطلاع رسانی شود.
در معاونت غذاو دارو در زمینه اطلاع رسانی و آموزش عمومی چه فعالیت هایی انجام می پذیرد؟
مرکز اطلاع رسانی مواد غذایی و بهداشتی و داروها و سموم معاونت با شماره تلفن 2231051 آماده پاسخگویی به سوالات شهروندان عزیز در زمینه نحوه مصرف و نگهداری صحیح مواد غذایی ،مسمومیت های غذایی و راههای پیشگیری از آن و شکایات مربوط به محصولات غذایی و بهداشتی ، ارائه اطلاعات جامع و دقیق در مورد چگونگی و نحوه مصرف داروها، عوارض جانبی و تداخلات داروئی، شرایط نگهداری و نحوه مصرف در گروههای خاص نظیر سالمندان، کودکان و خانم های باردار و شیرده، و همچنین ارائه اطلاعات تخصصی نظیر فارماکوکینتیک و مکانیسم اثر بخشی دارو از طریق تلفن به گروه پزشکی نظیر داروسازان، پزشکان، ... می باشد. شایان ذکر می باشد که این مرکز فعالیت هایی همچون آموزش در مدارس ، پخش برنامه ها و زیرنویس های تلوزیونی ، پرده نویسی و... انجام می دهد .
نظر دهید